Tanpoera

Tanpoera

01 april 2015
tanpoera miraj

mannelijke tanpoera uit Miraj

Een tanpoera is een Indiase langhalsluit. De tanpoera heeft vier snaren die wel gestemd kunnen worden, maar vervolgens dezelfde tonen voortbrengen. het is een bourdon-instrument. Bijzonder is dat het door de jawari heel rijk is aan boventonen. De snaren van de mannelijke tanpoera zijn meestal gestemd op cis en gis, dus grondstoon, twee keer octaaf en een kwint. De vrouwelijke tanpoera klinkt ongeveer een kwint hoger. Dit isntrument is ook iets kleiner.

Aanschaf van een Indiase tanpoera

Bij aanschaf is de tanpoera speel-klaar en geïntoneerd, zodat de klank optimaal tot zijn recht komt. Indien nodig krijg je bij aanschaf instructie over het spelen en een schriftelijke gebruiks- en speelaanwijzing. De tanpoera’s zijn van bijzonder goede kwaliteit. Bij de aanschaf van de tanpoera hoort een documentje over het omgaan met een tanpoera en een eerste instructie voor het stemmen en spelen van het instrument. Extra snaren kunnen altijd per post toegezonden worden.
Verkoop tanpoera’s bij Borg Diem Groeneveld via contactformulier

Klik hier voor reparatie en onderhoud van tanpura’s door Toss Levy

stemsleutels

stemsleutels

 

kalebas met versiering

kalebas met versiering

voorzijde met versiering en jawari (draadjes voor de boventonen)

voorzijde met versiering en jawari (draadjes voor de boventonen)

 

mannelijke tanpoera uit Miraj € 950
(grondtoon C#) hoogte ± 140 cm
vrouwelijke tanpoera uit Miraj € 925
(grondtoon G#) hoogte ± 120 cm
Tampoerahoes € 100
Voor meer informatie en voor het bestellen van de tanpoera’s kun je het contactformulier gebruiken.

Mannelijk of vrouwelijk?

Weet je niet te kiezen tussen een mannelijke en een vrouwelijke tanpoera, bestel dan eerst de CD ‘Zingen bij tanpoera‘ en oefen met de CD. Op deze Cd is het eerste gedeelte met mannelijke tanpoera’s (voor de mannenstem) en het tweede gedeelte met vrouwelijke tanpoera’s, voor de vrouwenstem. De mannelijke tanpoera is gestemd op cis, de vrouwelijke tanpoera op gis.
Soms kiezen vrouwen toch voor een mannelijke tanpoera wanneer de ligging van het instrument beter bij hun stem past of wanneer ze de diepe klank van de mannelijke tanpoera mooier vinden.

‹ Vorig bericht Volgend bericht › Overzicht