Tel jij je adem?

25 juni 2019

Heb jij iets met tellen? Van mijzelf dacht ik eigenlijk dat ik niets heb met tellen, zeker niet mijn adem, die had ik nog nooit geteld. Maar als ik erop let, dan tel ik bij een heleboel activiteiten, waarbij dat niet per se nodig is. Bij het koffie malen tel ik het aantal keren dat ik de hendel ronddraai, als ik een kerkklok hoor, tel ik de slagen en soms blijk ik opeens mijn stappen te tellen (en dan ben ik al bij 60 voor ik het merk).
Maar mijn ademtochten tellen, daar heb ik nog nooit aan gedacht. Er valt gelukkig veel meer  te beleven aan je adem dan het aantal keren dat je per minuut in- en uitademt. Bovendien: een regelmatige adem kan heel gecontroleerd en onvrij zijn. Net als bij de slagen van je hart heeft de adem een levendige variatie nodig, die zich voegt naar elke situatie: als je gespannen bent, adem je onrustig, als je ontspannen bent, adem je rustiger.
Zo is de adem een spiegel van je gemoed. Ga je de levendigheid van de adem controleren, dan verlies je snel het contact met je gevoel. Eigenlijk zeg je dan tegen je adem: ik weet het beter, ik leg je een tempo op.
Ons verstand is eenzijdig ingesteld en kan zich maar op één ding richten. Adem is van zichzelf juist veranderlijk, veelzijdig en gaat over je hele lijf. Die veelzijdigheid kunnen we met ons verstand niet makkelijk overzien. Daarom is het beter de adem aan zichzelf over te laten en die de ruimte te geven en te volgen. Heerlijk! Weer een taak minder. Geen moeten. Als de adem eenmaal ‘snapt’ dat jij er vertrouwen in hebt, gaat ademen (weer) helemaal vanzelf!
Dus pas op je tellen! Geef je adem de vrijheid! Geniet van elke zucht, verademing en opluchting! Verwonder je over wat je adem allemaal voor je in petto heeft.

Tips:

Schrijf je in voor de gratis e-mail cursus over je adem
Bestel de set video’s met ademoefeningen
Maak een afspraak voor ademtherapie
Vergeet niet te ademen!

‹ Vorig bericht Volgend bericht › Overzicht