In de voetsporen van abt Emo

23 mei 2021

In 1212 ondernam de Groningse abt Emo een voetreis naar Rome, omdat hij dringend een en ander te bespreken had met de paus. 800 jaar later schreef Dick de Boer een boek waarin hij deze voettocht van dag tot dag reconstrueert. Vele van de Romaanse kerken en kloosters die Emo aandeed, staan er vandaag de dag nog. De Boer documenteert deze reisbeschrijving rijkelijk met foto’s en historische informatie.

Abt Emo komt ook langs plekken die wij kennen van de zomercursus in Bourgondië.  Bijvoorbeeld de prachtige St. Philibert in Tournus (waar wij niet gaan zingen omdat er teveel toeristen komen en er altijd muziek klinkt), maar ook noemt hij een kerkje waar we meerdere keren hebben gezongen. 

Hij schrijft:”De moderne reiziger kan wat Emo niet kon: voor een deel van zijn traject de weg over de heuvels ten oosten van de Saône volgen. Wie dat doet, heeft de kans een uitzonderlijke architectonische getuigenis uit Emo’s tijd te aanschouwen: de kerk van Saint-André-de-Bâgé. Deze geldt als het allermooiste voorbeeld van de Bourgondische Romaanse bouwkunst in het gebied van de Ain. “

Saint-André-de-Bâgé

Het is een uitstekende reden om deze zomer opnieuw dit kerkje te bezichtigen en te bezingen. De laatste keer dat wij er waren (2014) was het kerkje ingericht als expositieruimte en mochten wij er van de beheerders zingen. Dus we gaan er opnieuw heen, 809 jaar later, met des te meer aandacht voor de ongecompliceerde schoonheid van het gebouw.
Lees verder over de zangcursus in Frankrijk

het ‘proeven’ van de akoestiek – Borg Groeneveld

En voor uw voettocht door de 13e eeuw:

Emo’s Reis, door Dick de Boer‹ Vorig bericht Volgend bericht › Overzicht