De betekenis van boventonen

11 maart 2019
luisteren naar je stem

luisteren naar je stem

zingenToen ik in 1985 de boventonen in de stem leerde kennen, was dat voor bijna iedereen nog helemaal nieuw. Als je aankondigde in een concert twee tonen tegelijk te zingen, kwam het publiek vanzelf. Toen kon je nog niet even snel een filmpje opzoeken op youtube. Iedereen was even verbluft door de mogelijkheden van boventoonzang. Dat nieuwtje is er nu wel af. Maar langzaam krijgen boventonen een andere plek in zingen en spreken.
Nog steeds is het zo dat boventonen zorgen voor de klankkleur van geluiden en voor het vormen van klinkers. In de Lichtenberger methode spelen boventonen juist een grote rol. Niet als quasi zelfstandig verschijnsel, maar als kwaliteit van de stem. Om te zorgen voor helderheid, een briljante klank en om stem en gehoororgaan optimaal te laten samenwerken.
Dus een workshop adem, stem en boventonen geeft daarmee ook een ander perspectief op het ontwikkelen van je stem. Je oren openen voor de boventonen, de stem vrij laten klinken, je oren de klank laten absorberen, zijn benaderingen die de stem hoorbaar goed doen. Het zingen wordt makkelijker, de klank geeft meer bevrediging, het stemapparaat mag het meer zelf doen en wij luisteren en genieten van de klank.

zingen

zingen

‹ Vorig bericht Volgend bericht › Overzicht