Klachten door heesheid

08 april 2020

Spreken kost heel veel moeite, je kunt je nauwelijks verstaanbaar maken. Als er veel herrie is, kom je er niet bovenuit. Je voelt je verloren. Mensen moeten zich over je heen buigen om je te verstaan. Je wilde dat je een knop om kon zetten of dat je een megafoon bij de hand had. En dit overkomt je regelmatig!

Oorzaken van heesheid

Heesheid heeft verschillende oorzaken.kan Het kan onder andere ontstaan door een van de volgende oorzaken:

  • Ademen door je mond
  • te droge lucht, 
  • het van forceren van je stem
  • Druk zetten in je keel
  • Teveel focussen op het resultaat
  • Teveel je best doen om je toehoorders te bereiken
  • Te hard meezingen bij een popconcert (waar je niet meer kunt horen wat je doet met je stem, maar toch wil merken dat je geluid maakt).

Een hese stem is vaak moeilijker verstaanbaar en dat is vaak een reden om meer kracht te zetten. Daardoor ga je je stem forceren en neemt de heesheid alleen maar toe. Het wordt er op die manier niet beter op.

Wat doe je tegen heesheid?

Er zijn verschillende oorzaken waardoor heesheid plotseling ontstaat, maar gelukkig zijn er ook hulpmiddelen om er (sneller) vanaf te komen. Hieronder bespreek ik een paar mogelijke oplossingen:

Vermijd droge lucht

Begin om te zorgen voor een vochtige omgeving voor je keel.  Als je veel door je mond ademt, kunnen je stembanden te droog worden. Dat geeft irritatie en heesheid. Adem meer door je neus, zorg voor vochtige lucht in je omgeving. Verkeer je veel in ruimtes met droge lucht (airco), dan lukt het niet altijd om in de neusholte de instromende lucht voldoende vochtig te maken. Soms is een natte handdoek op de verwarming al een goed hulpmiddel, kamerplanten een plekje te geven, goed je ruimte te luchten, of met een plantenspuit planten of verwarming vochtig maken. Zo kun je nagaan of jouw klacht wordt veroorzaakt door droge lucht.

Vermijd overbelasting

We denken dat we de stembanden hard moeten laten werken om mooi of luid of allebei te klinken. Niets is minder waar. Stembanden hebben een relaxte omgeving nodig. Vermijd heesheid door je stem niet te overbelasten. Dus geen spanning of druk op de keel.

Remedie: ontspanning zoeken, relaxt blijven, niet overdrijven, vooral gewoon doen, je stem zijn gang laten gaan. Maar vaak is het niet zo eenvoudig om er zelf achter te komen welke spanning bij jou heesheid veroorzaakt. De spanning die je maakt ben je gewend, maar een ander kan dat wel zien. Heb je chronisch last van heesheid en helpen de tips hierboven je niet, dan is een consult bij een stemtherapeut een goed idee.

Alle hens aan dek

Om de druk op je keel te verminderen, is het nodig dat je hele lichaam meedoet als je zingt of spreekt. Je kunt de volgende video’s gebruiken om te leren je hele lichaam mee te laten doen als je je stem gebruikt.

Stemoefening borstkas kloppen
Klik op de foto voor de link naar de video.
stemoefening borstkloppen
De borstkas gaat werken als een soort luidspreker voor je stem.

Liggend zingen
Klik op de foto voor de link naar de video.

liggend zingen

Bij liggend zingen kom je helemaal tot rust. Je merkt het veel makkelijker op als je onnodig teveel kracht zet.

Deze oefeningen gaan uit van een meer holistische benadering van de stem. Merk je dat deze oefeningen goed voor je werken, dan raad ik je aan contact op te nemen met een stemtherapeut. Hij kan je verder begeleiden in het gaan zingen met je hele lijf.‹ Vorig bericht Volgend bericht › Overzicht