Vals Zingen

08 april 2020

Iemand zingt je een toon voor. Als jij hem nazingt, blijk je een andere toon te zingen. Je probeert een andere toon. Dit blijkt weer dezelfde toon te zijn, maar niet de goede toon. Je komt er niet uit. 

Wat is vals zingen?

De toon die jij zingt kan veel lager zijn of veel hoger. Of een toon die maar een klein beetje te hoog of te laag is. En zelf merk je het verschil niet. Meestal weet je ook niet wat je anders moet doen. Je probeert het wel, maar je komt er niet uit. Om wanhopig van te worden! Maar dat is helemaal niet nodig. Oplossingen liggen voor de hand. 

Hoe ontstaat vals zingen?

Over het algemeen is vals zingen alleen een gebrek aan oefening om de oren en de stem goed te laten samenwerken. Vrijwel iedereen kan leren om zuiver(der) te zingen. En vals zingen kan de beste overkomen.

Misschien ben jij zo iemand die op school te horen heeft gekregen dat hij maar beter zijn mond kan houden of kan playbacken als er gezongen moet worden. Niet zelden zijn dat juist mensen die dol zijn op zingen en zo voor het leven gefrustreerd raken. Het is niet nodig! Er valt veel aan te doen. Overwin je frustratie!

Wat kunnen we doen aan vals zingen?

Zingen gaat altijd goed in de volgende gevallen:

·         als je geluiden maakt met je stem;

·        als je ritmische geluiden maakt als een beatbox bijvoorbeeld;

·         als je atonaal zingt;

·         als je glijdende klanken zingt;

·         als je één toon zingt;

·         als je spreekt of een gedicht voordraagt (bijvoorbeeld in jabbertalk)!

Je kunt heerlijk improviseren met klanken en zo je stem inzetten als muziekinstrument. Een beetje begeleiding door een stemtherapeut of zangdocent om te leren improviseren en je kunt los gaan! En voor iedereen die graag zijn stem gebruikt, kun je aan improviseren veel plezier aan beleven en heel goed je muzikaliteit ontwikkelen.
Een groot voordeel van improviseren: er kan niets fout gaan!

Oefeningen om beter te leren zingen

Wil je leren improviseren? Dan vind je hier een aantal filmpjes om te leren improviseren.
Aan klankmeditaties, stemoefeningen en de meeste improvisaties kun je direct meedoen!
En als je er verder mee wil, maak dan een (ZOOM-)afspraak met een stemtherapeut.  

Vals zingen aanpakken

Misschien wil je graag met anderen samen zingen, in een koor bijvoorbeeld. Dan is het wel belangrijk dat je harmonieus samen zingt met de overige koorleden. Wil je vals zingen direct aanpakken, dan vraagt dat nader onderzoek door een stemtherapeut of zangdocent. Deze kan vaststellen wat er gebeurt als jij zingt. Ik adviseer echter om deze fase even uit te stellen tot je hebt ontdekt wat voor leuke dingen je allemaal kunt doen met je stem. Maar ik geef hier vast een voorproefje. 

De stemtherapeut kan je testen met behulp van 3 relatief simpele oefeningen: 
1.       De docent zingt een toon voor en jij zingt hem na. Zing je een heel andere toon of zing je hem bijna goed?
2.       De docent kan je vragen om twee verschillende tonen te zingen. Dat noemen we een interval. Bijna altijd is dat vanzelf een zuiver klinkend interval. Dat is een goed begin, daarmee kan de docent dan verder. Eigenlijk heb je dan al het begin van een melodie.
3.       De docent kan je vragen om een eenvoudige melodie te zingen. Melodieën beginnen meestal op dezelfde toon als waarop ze eindigen. Doe jij dat ook? Kun je die eerste toon ‘onthouden?’ Dit is al wat moeilijker. Hier komen we bij het innerlijk gehoor en het innerlijk zingen. Dat is een toon horen zonder geluid te maken, de toon onthouden en vervolgens hoorbaar zingen.

De weg naar zuiver zingen

Je zult merken dat zuiver leren zingen een lange weg is als je je die niet als kind hebt eigen gemaakt. Misschien heb je het vals zingen snel overwonnen, misschien moet je wel heel veel oefenen. Als je jarenlang te horen hebt gekregen dat je maar beter je mond kunt houden, moet je ook heel veel onzekerheid overwinnen.

En dan moet je je bepaalde vaardigheden eigen maken:
·         Je gehoor oefenen (hogere en lagere tonen van elkaar leren onderscheiden)
·         Innerlijk leren zingen (dus zonder geluid te maken ) (met de klankmeditaties).
·         Je stem in kleine stapjes hoger en lager kunnen laten klinken
·         De toon die je innerlijk hoort, kunnen laten klinken

Een laatste tip: blijf genieten!

Het is de kunst om van al die oefeningen (en ontdekkingen) te blijven genieten. Je niet te fixeren op wat er niet lukt, maar geboeid te blijven door wat er allemaal te beleven valt.
Zelf zingen kan enorm veel plezier geven. Je kunnen zo uiting geven aan wat er in je leeft. Dat geeft energie en maakt je blij en vreugdevol.
Maak een afspraak met een stemtherapeut om meteen te beginnen.
Start met de gratis videolessen om te oefenen

‹ Vorig bericht Volgend bericht › Overzicht