Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Zomercursus Adem, Stem en Boventonen

8 augustus 2021 | 17:00 - 15 augustus 2021 | 09:00

€840

De zomercursus gaat door! We mogen naar Frankrijk reizen en we zijn welkom op Domaine St. Laurent.

duetten zingen

duetten zingen

Adem, stem en boventonen komen samen in de zomerweek. Zingen begint bij de adem; wanneer de adem vrij beweegt, kunnen we laten horen hoe we ons voelen. Door de trillingen in ons lijf te voelen, ontwikkelen we de resonantie van de stem. Zo ontstaan er een warme, gedragen klank, vol boventonen. Door te spelen met de klank van de stem gaan we boventonen herkennen. Hiervan maken we gebruik om de klank van de stem te ontwikkelen. Het lijkt dan net alsof je meerdere tonen tegelijk zingt. Zingen meer mensen samen, dan versterken de stemmen elkaar en zijn de boventonen nog duidelijker. Boventonen brengen ons tot een andere manier van omgaan met klanken en woorden. Door de oefeningen en improvisaties ontdek je nieuwe klanken in je stem en ontwikkel je meer muzikale vrijheid.

Domaine st. Laurent

Domaine st. Laurent

Programma

’s Morgens vroeg beginnen we in stilte met een adem- en klankmeditatie. In deze meditatie ervaren we adem en stem op zijn puurst. Na het ontbijt werken we met adem- en bewegingsoefeningen om ons lijf vrij te maken. Zo kom je tot rust en krijg je weer nieuwe energie. De stem komt makkelijker tot klinken.
De middagen zijn vrij. Er is genoeg te doen: in de directe omgeving kun je wandelen, je kunt Cluny bezoeken of gaan zingen in een kerkje. Op het domein zelf kun je lekker luieren op de veranda of onder de bomen. ’s Middags gaan we er regelmatig op uit met wie wil om in een kerkje in de buurt te gaan zingen.
Na het avondeten zingen we klankgedichten, improvisaties en melodieën met begeleiding van de tanpoera.
Meestal op vrijdag gaan we meerdere kerkjes bezoeken en bezingen. Dat zal dit jaar weer zijn in de streek de Brionnais. We nemen dan een picknick mee en lunchen aan de rivier de Arconce. In deze week kun je de tijd nemen voor jezelf en even afstand nemen van je dagelijkse leven.

Anzy-le-Duc

Anzy-le-Duc

duet bij tanpoera

duet bij tanpoera

Beginners en Gevorderden

Het programma is zowel geschikt voor beginners als gevorderden; iedereen krijgt de aandacht die hij nodig heeft; beginners om vertrouwd te raken met hun stem, gevorderden om hun ervaring te verdiepen. Doordat we vroeg beginnen, is er zowel veel les als veel vrije tijd; per dag werken we bijna 6 uur en in de hele cursus ongeveer 40 uur! Daardoor is de zomerweek voor beginners een intensieve kennismaking met ‘adem, stem en boventonen’. Deelnemers aan de cursus zullen vooral Nederlands- en Duitstalig zijn. Borg zal lesgeven in Nederlands, Duits en indien nodig in Frans en eventueel Engels.

Domaine st. Laurent

Domaine st. Laurent

De Boerderij

De zomerweek wordt gegeven op Domaine Saint Laurent, een groot biologisch bedrijf met een groepsaccommodatie. De bewoners bakken brood, maken kaas en verbouwen groente.  Het domein ligt op loopafstand van Cluny in het plaatsje Chateau. Al sinds 2003 vindt hier bijna jaarlijks de zomerweek plaats.

 

Borg Diem Groeneveld

Borg Diem Groeneveld

Docent Borg Diem Groeneveld

Borg Diem Groeneveld is boventoonzanger en stemtherapeut. Hij studeerde vanaf 1985 boventoonzang en improvisatie bij Michael Vetter. Hij verdiepte zich in de ‘ervaarbare adem’ van Ilse Middendorf bij Franz-Peter Menge en Maria Höller. Ook volgde hij een opleiding in de eutonie van Gerda Alexander.
Hij publiceerde hij ‘Stem en Boventonen’, een werkboek voor de stem.  Ook maakte hij cd’s met (boventoon)improvisaties. Hij geeft jaartrainingen  en gastlessen aan hogescholen in Nederland.

Impressies van zomerweek 2017

Reviews

En wat is zo leuk aan de zomerweek:

“s Ochtends wakker worden en niks hoeven zeggen. In die zalige stilte naar buiten gaan, het warme gras onder je blote voeten voelen, gekoesterd worden door de zon. Je woordeloos opgenomen voelen in een groep van fijne mensen. Je ziel laten raken door de etherische klanken van de tanpoera. En dan… zingen. Samen een energieveld van klank creëren dat de hele ruimte vult en dat lichaam en geest verfrist. En weten dat je een plaats hebt in het grote geheel van de kosmos.
Dat, en het zalige zwemmen, het heerlijke zingen in de kerkjes.” (volgens T.A., cursist in de zomerweek)

En volgens H.D: “deze zomerweek is een wellnessweek voor je stem, je adem , je lichaam en je maag.
Dat komt door het huis, de boerderij het landschap, de oude kerken, de kok, het gezelschap en vooral ook door Borg.

 

Praktische Gegevens

Data zondag 8 augustus tot en met zondag 15 augustus 2021
Tijden start zondag met diner, slot zondag met ontbijt
aankomst vanaf 17 uur, vertrek tot 12 uur
Cursuskosten
en
Verblijfskosten
€ 420 (± 42 lesuren)
€ 420 inclusief maaltijden en overnachtingen in tweepersoons kamers met eigen sanitair
totaal € 840
Kortingen bij overnachting in eigen tent € 50
Toeslagen Eénpersoonskamer €100
Tweepersoonskamer met douche en WC € 100 per persoon
Opgave via opgaveformulier en door het overmaken van € 95 of telefonisch 072-5095520.
Betaling Bij inschrijving betaal je € 95. Het resterende bedrag betaal je voor 1 juli; bij opgave na 1 juli betaal je het gehele bedrag in één keer.
Annulering Annuleringskosten bedragen € 95 tot 1 juni, van 1 juni – 1 juli € 250, daarna is geen restitutie meer mogelijk van het cursusgeld.
Bij uw eigen verzekeringsmaatschappij kunt u de annuleringskosten verzekeren.
Overmaken  IBAN: NL36 INGB 0004 716 967 van Stembalans in GROET

[maxbutton id=”2″ ]

REIS EN ROUTE

Begin juli ontvangen de deelnemers een schriftelijke bevestiging van deelname met een routebeschrijving en een deelnemerslijst. Je kunt dan met andere deelnemers contact opnemen om samen te reizen per auto of per TGV via Parijs naar Macon – Loché. Aan het ophalen zijn kosten verbonden. Aanbevolen wordt de trein te reserveren die ’s zondags rond 16.00 uur in arriveert in Macon-Loché. Hoe langer je wacht met reserveren, des te duurder wordt het treinkaartje!
Je kunt niet meer met de Flixbus reizen naar Macon. Er is geen halte meer in de omgeving. Of je moet het combineren met blablacar.
Reizen met Blablacar is ook een leuke en goedkope mogelijkheid om te reizen. Blablacar is ooit begonnen in Frankrijk en is daar heel populair.

Pootje baden in de Arconce bij de picknick

Pootje baden in de Arconce na de picknick

Gegevens

Begin:
8 augustus 2021 | 17:00
Einde:
15 augustus 2021 | 09:00
Kosten:
€840
Evenement Categorieën:
,
Evenement Tags:
, , ,

Organisator

Borg Diem Groeneveld

Locatie

Domaine St. Laurent
Chateau
Cluny, 71250 Frankrijk
+ Google Maps
Bekijk de site van Locatie