Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Jaartraining Adem, Stem en Boventonen

3 oktober 2020 | 10:00 - 16:00

€925
jaartraining adem, stem en boventonen

jaartraining adem, stem en boventonen

oefening voor de adem

oefening voor de adem

Opbouw: van adem tot stem tot boventonen

Zingen begint bij de adem; wanneer de adem vrij kan bewegen, komt de stem optimaal tot klinken. Met bewegingsoefeningen spreken we de adem aan. De adem leidt ons naar de stem. Vanuit het klinken van de stem komen we vanzelf tot zingen. Al zingende gaan we op zoek naar de boventonen in de stem. Boventonen geven klankkleur, warmte en helderheid in de stem. Ze spreken ook ons gehoororgaan aan, daarmee wordt opnieuw de stem geactiveerd. Zo raken we vertrouwd met de klankenrijkdom van onze stem.

Visie Adem, Stem en Boventonen

Om lekker te kunnen zingen, moet je goed in je vel zitten. Spanning en stress belemmeren de adem en ‘slaan’ op je keel. Ben je in rust, dan kan je stem zijn eigen weg vinden. het is kunst daarop te leren vertrouwen. Dan kun je ook je eigen klank beleven en ontvangen. En dat hoor je en anderen horen het ook.

improvisatie stem

improvisatie stem

Maar zingen doe je niet alleen voor anderen, maar ook voor je zelf; niet alleen naar buiten maar ook naar binnen. In je lijf kan je klank gaan leven en gaan klinken. Zo ontstaat er spontaan plezier en genieten, presteren verdwijnt, want dat geeft alleen maar spanning. Spanning geeft verlies van klank, je stem wordt minder vrij.

adem en stem

zingen met ballonnen; adem en stem

Programma jaartraining

De jaartraining bestaat uit 13 lesdagen van 10 – 16 uur, dus ongeveer om de drie weken een cursusdag. In totaal gaat het om 65 lesuren. Dan hebben we elke dag tijd voor het afstemmen op je adem, voor het vinden van rust en ontspanning en het zingen zonder druk van presteren.
We werken met oefeningen, adem- en klankmeditaties, partneroefeningen en behandelvormen. Door improvisaties verkennen we ons muzikale mogelijkheden en onze muzikale vrijheid.

Uiteraard herhaal je thuis de oefeningen die we in de lessen gedaan hebben, om zo tot meer verdieping te komen en je de oefeningen eigen te maken. Om zo je lijf meer ‘eigen’ te laten zijn, om onbevangen te genieten van het maken van klanken. Doordat we een heel cursusjaar bijeen zijn, kun je je de werkwijze eigen maken. Ook raak je met elkaar vertrouwd, waardoor meer  diepgang mogelijk is.

Praktische gegevens jaartraining

12 zaterdagen  vanaf 3 oktober 2020 tot en met juni 2021 10 – 16 uur. € 925
(ongeveer elke drie weken een zaterdag, met een langere pauze van half december tot half januari).

Data: overige data zijn nog niet vastgelegd, kan vooralsnog in overleg met de deelnemers.

Lesboek:  ‘Stem en Boventonen’

[maxbutton id=”2″ url=”https://borggroeneveld.nl/contactformulier/inschrijfformulier/” text=”Schrijf je hier in” ]

 

adembehandeling

demonstratie adembehandeling

Gegevens

Datum:
3 oktober 2020
Tijd:
10:00 - 16:00
Kosten:
€925
Evenement Tags:
, , ,

Organisator

Borg Diem Groeneveld

Locatie

Meneer de Wit
Baarsjesweg 202
Amsterdam, 1057 HS Nederland
+ Google Maps