Kennismaking met ademtherapie

16 oktober 2017

Ik wilde al een tijdje iets met mijn ademhaling en stem doen, toen het aanbod van Borg vrij toevallig op mijn pad kwam. Ik ben me ervan bewust dat ik minder goed, en vooral minder diep, adem wanneer ik niet ontspannen ben en dat ook mijn stem daaronder lijdt. Een gezonde nieuwsgierigheid, samen met een drang naar bewustwording van mijn ademhaling, leidde me naar de behandelingstafel van Borg. Ik geef me niet zo snel over aan welke behandeling of therapeut dan ook, want ik vind dat er over het algemeen vrij onzorgvuldig met zogenaamde coaching and healingpraktijken wordt omgesprongen en dat er veel kaf tussen het welzijnskoren zit. Ik had Borg echter leren kennen als een aangename en rustige persoon en was benieuwd naar zijn adembehandelingsaanbod. Het voelde veilig om mijn lichaam en geest in zijn handen te leggen.

In eerste instantie ging ik ervan uit dat Borg mij technieken zou aanleren en dat het een soort ademhalingsles zou worden. Tot mijn grote verbazing, en ook groot geluk zo bleek achteraf, is een adembehandeling van Borg eerder onder de categorie lichaamswerk onder te brengen. Dat betekent dat je op een heerlijk zacht matrasje op een massagetafel ligt, in een goed verwarmde kamer. Borg startte zijn behandeling met het stellen van enkele vragen en vroeg me dan op de tafel te gaan liggen. Hij raakte mijn lichaam op specifieke plaatsen zachtjes aan en gaf daarna wat druk of bewoog zacht met zijn handen en vingers. Ondertussen gaf hij met zachte stem aanwijzingen of stelde hij vragen. Ik werd uitgenodigd om dit gewoon te ervaren. Ik kon als het ware met mijn zintuigen voelen waar zijn handen op mijn lichaam drukten en dat zette onverwacht heel wat in beweging.

Al bij de eerste aanrakingen, een soort van zachte druk met de handpalmen, voelde ik een behaaglijke warmte door mijn lichaam gaan, waarna ik vanzelf beter begon te ademen. Bij sommige aanrakingen reageerde mijn lichaam vrij heftig, nochtans ging het altijd om zeer zachte en vriendelijke aanrakingen. Ik merkte onmiddellijk resultaat en sommige plekken in mijn lichaam, zoals mijn nek en middenrif, maar ook mijn rug en benen gingen plots veel minder gespannen aanvoelen. Ondertussen nam een rustige, golvende ademhaling bezit van mijn hele lichaam en voelde ik mij volledig ontspannen en bevrijd van spanningen en blokkades. De behandeling deed me denken aan een combinatie van shiatsu en osteopathie, met focus op het zich bewust worden van de ademhaling en het zelf aansturen van een diepe en rustgevende ademhaling.

hoofdbehandeling Borg Diem Groeneveld

hoofdbehandeling Borg Diem Groeneveld

Borg werkt met het lichaam maar blijft als individu afstand houden, waardoor je heel bewust de helende kracht van zijn handen en handelen kan voelen, zonder dat er meteen teveel intimiteit mee gemoeid is. Dat afstandelijke en toch nabije beviel me erg. Ik voelde me na de behandeling niet moe en was zelfs energiek.  Mijn lichaam voelde licht aan en mijn ademhaling verliep vlot en rustgevend. De volgende dag al zei iemand me dat mijn stem erg rustig klonk.

Die avond na de behandeling was ik wel moe en ben op tijd naar bed gegaan. Ik had een rustige nacht en voelde me de volgende morgen erg uitgeslapen. Ik heb de volgende dag meteen de manier van ademhalen die ik via Borg zelf geëxploreerd had, uitgeprobeerd en opnieuw voelde ik me zeer snel ontspannen en energiek. In de toekomst hoop ik nog enkele keren een behandeling van Borg te kunnen ervaren.

—-

P.S. Een persoon werkzaam in de journalistiek heb ik gevraagd een adembehandeling te ondergaan en daarover te schrijven. Zij wilde dit graag voor me doen, maar wilde niet dat haar naam onder het stuk zou komen. Omdat zij wel heel goed haar ervaringen weet te beschrijven vind ik het een waardevol stuk om te delen. B.G.

‹ Vorig bericht Volgend bericht › Overzicht