Klankschalen en Boventonen

16 oktober 2017

28 november 2016

klankschaal voetmassage

klankmassage

Luisteren naar klankschalen brengt je in verstilling. De zachte golfbeweging in de boventonen reinigt je ziel, zeggen ze in Japan. Als je de klank toelaat, doet het iets met je. Het zijn betoverende klanken. En dan zo simpel te maken: je geeft de schaal een duwtje en hij zingt voor je.
Het aanslaan luistert nauw: verkoop je een schaal een klap, dan krijg je en schril geluid terug. Stel je voor dat de schaal van rubber is en dat je maar een heel klein tikje hoeft te geven.Hoor dat elke aanslag iets anders te weeg brengt. Laat de schaal zo lang mogelijk uitklinken. Zo lang als jij het volhoudt. En dat is tijdloos lang. Kun je in de klank blijven? Met de klank mee verdwijnen de stilte in?

In een traditionele zen-meditatie wordt er drie keer op een schaal geslagen om aan te geven dat de meditatie begint. Maar het is heel moeilijk om een tweede en een derde keer te slaan en te zorgen dat de schaal blijft klinken en de klank niet onderbroken wordt door de slag.
Mijn Zen-leraar Michael Vetter sloeg bij het begin van de meditatie altijd één keer op een klankschaal. Dat vind ik eigenlijk nog meer zen. En aan het einde van de meditatie sloeg hij weer één keer. En dan mochten we pas buigen als de schaal was uitgeklonken. Waarvoor sla je anders op een schaal? Waarom roep je de eeuwigheid op om vervolgens niet te luisteren?

Dus voor je meditatie tijdens de donkere dagen wil ik je uitnodigen om één keer een schaal aan te slaan en dan de klank te volgen de stilte.

klankschalen

klankschalen

‹ Vorig bericht Volgend bericht › Overzicht